latte_macchiato_01.jpg

 

 

"Háromszor is megigazította a loknis szőke babáját, mire az, végre hajlandó volt a székben maradni.
- Ejnye, nem szereted a kávét? Majd te iszol mást - békélt meg a kislány.
Kiosztotta, az apró csészéket, gondosan aljat tett mindegyiknek, és a kicsi kancsóból, képzeletbeli kávét töltött minden vendégének.
- Cukort? Tejszínt? Vegyetek csak nyugodtan, meg kekszet is!
Ő is belekortyolt a saját csészéjébe, aztán megtörölgette a szája szélét a zsebkendőjével.
- Isteni ez a kávé, igaz lányok? Ezért érdemes felkelni."

 

 

Karácsonyra meglepett a párom egy jobb minőségű automata kávégéppel, ami nemcsak gombnyomásra örli, majd készíti a kávét, hanem olyan funkciókkal is el van látva, mint pl.:

- kávébabok darálásának fokozatait lehet beállítani
- állítható aroma intenzitás
- ml-ként állítható kávéadagok (espressotól a hosszú kávééig)
- tejhabosítás, gőzölés, forróvíz adagolás
- automata tisztító, vízkőtelenítő funkció
- digitális kijelző
- kávéadag számolás

Na, azóta kávéfüggő lettem. Nem csak én iszok meg napi 3-4-5 adag kávét, de a családban már az is issza, aki eddig nem!
Általában latte macchiatot készítek magamnak, én ezt szeretem, mert egy lágy kávé-különlegesség, valamint nagyon szép látványt nyújt, ahogy a különböző rétegek elválasztódnak egymástól. Egy átlagos kávé-rituálé nálam kb. fél óra, mert: 10 perc amíg elkészítem, díszítem stb. a latte macchiatot, majd 10 perc, amíg fényképezem a telefonommal, és gyönyörködöm benne, majd újabb 10 perc amíg elkortyolom.

Latte macchiato

Hozzávalók

- espresso kávé
- magas zsírtartalmú tej (nagyon fontos, a legjobb a 3,5%-os, némely 2,8-asból is lehet, illetve házitejből)
- díszítéshez csokiszirup/kakaó/fahéj/kávébab

Elkészítés:

Általában a tejhabosítással szoktam kezdeni, mert amíg lefőzzük az espresso-t addig van ideje a tejnek és a tejhabnak külön rétegeződni. Tehát a tejet felgőzölöm, habosítom (általában hosszúkás pohárban, vagy átlátszó bögrében kb. a bögre 3/4-ig, felééig csinálom a tejet és a habot).
Mikor ezzel kész vagyok, külön teszem, és kicsit ütögetem a poharat az asztalhoz, ezzel is elősegítve, hogy a két réteg elválasztódjon.

Lefőzöm az espresso-t. FONTOS! A kávét kiöntős pohárba tegyük, mert ezzel tudjuk szép lassan belecsorgatni a habos tejünkbe. Az is lényeges, hogy lassan, és megállás nélkül csorgassuk be. A három réteg elválasztódik. Hosszú kanállal kínáljuk.

Megjegyzés: a Melange-ot ugyanígy készítjük, de az első lépés az, hogy a pohár aljára mézet teszünk, majd úgy a tejet - tejhabot rá. Így négy rétegből fog állni.

Aki nem rendelkezik kávégéppel, annak ajánlom ezt a bejegyzést;  tejhab gőzölő nélkül.

 



A bejegyzés trackback címe:

https://inspiracioim.blog.hu/api/trackback/id/tr593521222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beastie 2014.01.28. 10:06:13

Hello. Köszi a linkelést... a legtöbb kávézóban nem tudnak olyan sűrű, krémes habot csinálni, mint ahogy mi szeretjük - készítjük.... bár a fenti gépet még nem próbáltuk.
süti beállítások módosítása